Scherper waarnemen in 5 stappen
Kunst van kijken draait om scherper waarnemen. Vanuit verschillende invalshoeken en soms ook in combinatie met andere zintuigen train je je vermogen om informatie te verzamelen en te begrijpen. Niet alleen de harde feiten in gebruikte materialen, afmetingen, kleuren, technieken, lijsten of kennis over de kunstenaar. Het gaat ook om je persoonlijke ervaring. Soms word je je bewust voor wat je niet ziet. Er ontbreekt nog iets. Vervolgens ga je je informatie ordenen en rangschikken, afgestemd op jouw persoonlijke ervaringen. Je brengt onder woorden wat je hebt gezien en je deelt je ervaringen met anderen. Kortom, je ontwikkelt verschillende vaardigheden om te scherper te observeren, niet alleen met je ogen maar met al je zintuigen. Je benoemt prioriteiten en ontdekt wat nu van belang is. Je maakt ruimte in je hoofd, zodat je met een open blik kunt waarnemen. Vaak ben je niet bewust door welke bril jij kijkt. Het zijn niet de externe gebeurtenissen die herinneringen en emoties bij je oproepen maar ook jouw eigen interpretaties van wat je ziet, hoort of hebt meegemaakt. Kunst is een spiegel waarin je sneller kunt herkennen wat er bij jou en de ander speelt. En wanneer je daarover in gesprek gaat, ontdek je steeds meer, ook over jezelf!
Hoe doen we dat? Hoe versterk je je visuele intelligentie? Hier komt de andere invalshoek van kunst om de hoek kijken! Kunst blijkt een veelzijdige tool: laat ons niet alleen het mooie plaatje zien, kunst blijkt een universele wegwijzer om je te inspireren, om informatie te verzamelen, om je in te leven in een situatie -bij jezelf en de ander. Kunst ontroert, laat je lachen, verwonderen. Soms je een werk je gewoon helemaal niets. In ieder geval nodigt het ervaren van kunst nodigt je uit al die informatie te reflecteren op jouw persoonlijke ervaring. Kunst biedt ruimte, het is een podium om onze ervaringen te delen. Opeens zie je dan ook andere mogelijkheden. Iedereen merkt iets anders op. Zo ontdek je steeds meer, je stelt je open voor het onbekende en ontdek je wat kunst jou te bieden heeft. Het gaat niet alleen om kennis of kennisoverdracht. Het wordt juist leuker met jou als deelnemer, als actieve ontdekkingsreiziger! En juist die open houding biedt voordelen in je dagelijks leven, thuis en op je werk. Met slimme tools en tips rondom de kunst van kijken ga je zelf aan de slag en verrijk je je blik door ervaringen met anderen te delen.
Kunst van kijken is simpel. Iedereen kan het. Het begint al bij het spelletje: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Alleen gunnen we onszelf de tijd en ruimte niet meer om net even onder de oppervlakte te kijken of om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Soms voelen we ons niet op ons gemak omdat we denken dat we kennis missen. Of kunst brengt ons in verwarring, roept soms weerstand op. “Dat kan mijn kleine zusje ook!” Zo’n reactie zegt vaak meer over de kijker dan over de maker.
Mijn naam is Sjoukje Binsma. Sinds 2000 actief als creatieve, ondernemende professional. Eerst lag bij Capra Communicatie het accent op interactie en veranderingen binnen complexe organisaties. Nu gaat mijn hart uit naar de kunst van kijken. Bewust kijken. Rondom waarnemen, niet alleen het topje van ijsberg maar ook wat net niet zichtbaar is. Mijn motto “open nieuwe perspectieven” is meegegroeid en past steeds beter bij mijn huidige werk als gids voor kunst van kijken en consultant voor inspiratieprojecten. Opgeleid als kunsthistoricus voel ik me thuis in de oneindige schatkist van kunst. Vol met verhalen uit het verleden. Als strateeg in communicatie en veranderingen is mijn blik op toekomst gericht. Als verzamelaar van hedendaagse kunst breng ik praktische kennis en ervaring mee. Kortom, vanuit verschillende invalshoeken maar vooral in het hier en nu deel ik nu mijn kennis en ervaring. Ma Présence organiseert art tastings voor kunstliefhebbers of kunstprofessionals. Ma Présence Smart Tastings zijn interessant voor professionals en teams die scherper willen waarnemen op een leuke manier. Bijvoorbeeld tijdens een teamdag in company of op een bijzondere locatie. Deze interactieve workshops zijn onder andere gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Amy Herman, de Art & Inquiry methode van het Museum of Modern Art in New York en inzichten vanuit Visual Thinking Strategy.
Ook een programma met diverse modulen in combinatie met een bruikleen van een serie kunstwerken uit mijn kunstverzameling geeft een unieke mogelijkheid om kunst te ervaren in werksituaties of draagt bij aan client ervaringen. Jaarlijks is er een projectlocatie waarop al deze activiteiten samenvallen: ervaren van kunst, inspiratieprojecten in combinatie met een Smart Tastings.
[
Kunst van kijken laat je op een andere manier kennismaken met kunst. Eigenlijk heel simpel door vooral te kijken, wat meer tijd en ruimte te maken om te ervaren wat je ziet. Je leert scherper waarnemen, krijgt meer oog voor details en het grote plaatje eromheen. Maar ook: wat zie je niet? Je maakt kennis met inspirerende verhalen en beelden rondom kunst. Je ontdekt ook nieuwe perspectieven en deelt bijzondere ervaringen. Bewust kijken scherpt jouw blik, verdiept je inzicht en geeft je meer plezier in het moment van nu!